Çağrı Merkezi Gündemi

Merhaba,

Çağrı merkezi sektörü özellikle son 10 yıl içinde büyük bir dönüşüm geçirerek bugün 80.000 kişiye istihdam sağlayan ve 3,4 milyar TL pazar değerine ulaşan, 50’ye yakın ilde faaliyet gösteren, Türkiye’nin en stratejik iş kollarından birisi haline gelmiştir. Türkiye’de son yıllarda bir çok pazarda durgunluk yaşandığı dönemlerde bile, bu pazarlardaki gelişmelere doğrudan bağlı olan çağrı merkezi pazarının çift haneli rakamlarla büyüme gösterdiğini görüyoruz.

Her ne kadar 2015 yılında bu büyümenin 1 Mayıs tarihinde yürürlüğe giren Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkındaki Kanun konusundaki belirsizlikler ve ardıl düzenleme eksiklikleri nedeniyle bir miktar yavaşlayacağını öngörsek de, Çağrı Merkezi Sektörü ülkemizde emin adımlarla yoluna devam ediyor.

Çağrı Merkezi Sektörünün neden ve nasıl stratejik bir sektöre dönüştüğünü anlatmak için pek çok veriden yararlanılabilir. Ancak istihdam rakamları bu veriler içinde en çok dikkat çekeni. İstihdam açısından bakıldığında, çağrı merkezlerinin ülkeye katkısı yadsınamaz. 2014 yılsonu itibarıyla çağrı merkezlerinde istihdam rakamı bir önceki yıla kıyasla %12 oranında artarak 80.000’e ulaşmış durumda ve bu rakamının %65’inden fazlasını kadın çalışanlar oluşturmakta. Çağrı merkezi sektörü, ülkemizde istihdamın artırılması açısından çok önemli bir lokomotif olmaya başlamış durumda. Öte yandan sektör, kadınların iş yaşamına atılmasını ve ekonomik anlamda kendi ayakları üzerinde duran, güçlü birer birey olarak sosyal yaşamın içerisinde yer almalarını sağlayan en önemli unsurlardan birisi halini almış durumda.

Anadolu’nun birçok kentindeki en büyük istihdam alanları haline gelen çağrı merkezleri, sektöre özel akademik eğitimlerin ve kariyer fırsatlarının artması ile birlikte genç kuşaklar için kariyer fırsatları sunan uzun dönemli çalışma alanlarından biri haline geliyor.Sektörümüzde kadınların yoğun olarak istihdam edilmesi de ülkemizin gelişmişlik ve refah seviyesini doğrudan etkileyen ve modern ülkeler arasında yerini almasını sağlayan önemli bir gurur kaynağı bizler için.

Çağrı merkezi yatırımlarımızın yaklaşık %50’si İstanbul – Ankara ve İzmir dışındaki Anadolu illerimizde gerçekleşmiştir. Gelecek dönemlerde Anadolu’daki yatırımların artacağını öngördüğümüzden o bölgelerdeki bayan istihdamının daha kritik bir öneme sahip olduğunun altını çizmek istiyorum. Yatırım yapılan Anadolu illerimizdeki bayanlar kurumsal bir ofis ortamında, güven içinde, kişisel ve mesleki gelişimlerine katkı sağlayarak ekonomik güçlerini elde ediyorlar. Diğer sektörlerden farklı olarak kısıtlı alanlarda olsa da evden çalışma imkanı sunabildiğimizden, teknolojiyi yoğun kullanmamız ve genç kuşağın teknoloji ve iletişim ile ilgili iş alanlarına ilgisi arttığından sektörümüzdeki bu potansiyelin artarak devam edeceğini tahmin ediyoruz.

Çağrı Merkezleri Derneği olarak bu noktada bize düşen görev ise, sektörümüz hakkında potansiyel işgücünü bilgilendirebilmek, işimizin bir meslek olarak algılanmasını sağlamak, bayan çalışanların çağrı merkezi sektörünü uzun vadeli bir kariyer planı çerçevesinde değerlendirmelerini sağlamak ve sektördeki istihdamının daha kaliteli ve uzun vadeli bir yapıya kavuşmasına yardımcı olmaktır. Bu sayede, iş hayatına atılan ve ekonomik anlamda kendi ayakları üzerinde durmaya çalışan bayanlarımıza daha kalıcı ve uzun vadeli bir imkan sağlamış oluruz.

Bir sonraki bültenimizde sizleri gündemimizdeki yeni gelişmeler konusunda bilgilendirmeye devam edeceğiz. Bu ayki gündem başlıklarımızı keyifle okumanız dileğiyle…

Çağrı Merkezleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı
Metin Tarakçı