Dernek Olarak Başarılı Bir Seminere İmza Attık!

Çağrı merkezi sektörünün bilgi merkezi olarak, kişisel verilerin gizliliği ve korunması ile kişilerin izni olmadan ticari amaçlı iletişim kurulmasının önüne geçen yasal düzenlemeler hakkında düzenlediğimiz seminerimiz yoğun ilgi gördü. Seminerde, Derneğimizin avukatı ve Hukuk ve Dijital Kimlik Danılmanı Emre Berk tarafından, veritabanlarının izinli sayılabilmesi için gereklilikler aktarıldı ve kişisel verilerin korunmasına ilişkin yapılması gereken hazırlıklar konusunda sektör profesyonelleri detaylı olarak bilgilendirildi. Berk’in altını çizdiği önemli konular ise şunlar oldu; 1 Mayıs 2015 itibariyle hayatımıza giren izinli iletişim düzenlemesi ile artık vatandaşın önceden, fiziki ya da sanal ortamda yazılı olarak alınan izni olmadan kendisi ile ticari maksatlı hiçbir şekilde iletişime geçilemiyor.  Bu durumun istisnaları ise; ticari ileti gönderilmesi amacıyla alınmış herhangi bir şekilde onay ve mal-hizmet teminine yönelik işlemler sırasında alınan iletişim bilgisi olmaktadır. Alınan izinlerin gerektiği durumlarda ispatlanabilir ve kayıtlarına erişilebilir olması gerekmektedir.

Diğer yandan, 7 Nisan 2016 tarihinde yürürlüğe giren Kişisel Verilerin Korunması Kanunu, veri işleyen tüm gerçek ve tüzel kişileri ilgilendirdiğinden, firmaların süreçlerinin kanuna uygun olup olmadığını kontrol etmeleri ve ne gibi hazırlıklar yapılması gerektiği vurgulandı. Dernek olarak sözkonusu düzenlemelerin orta ve uzun vadede hem sektörler hem de vatandaşlar açısından faydalı olacağını inanıyoruz.