Çağrı merkezi sektörü pazarı 1,6 milyar USD seviyesine ulaştı

43 üyesi ile birlikte sektörün yüzde 85’ini temsil eden Çağrı Merkezleri Derneği’nin IMI Conferences işbirliğiyle gerçekleştirdiği, Türkiye çağrı merkezi sektörü hakkında yapılmış en güncel ve kapsamlı araştırma olma özelliğini taşıyan çalışmanın sonuçları 30 Eylül Salı günü düzenlenen toplantıda basın mensuplarıyla paylaşıldı. Hızla büyüyen çağrı merkezi sektörünün 2014 yılında elde ettiği gelişimi, geçtiğimiz yıllar ile kıyaslaması, kullanıcı istatistikleri ve gelecekteki vizyonunun paylaşıldığı toplantıya Çağrı Merkezleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Metin Tarakçı, Çağrı Merkezleri Derneği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcıları Hakan Çelik, Gürcan Aladinli ve Mehmet Akgün katıldı.

Toplantıda basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Çağrı Merkezleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Metin Tarakçı; Dernek olarak yaptığımız çalışmalar ile hızla büyüyen sektörümüzün nabzını tutmayı, sektörün bilgi merkezi olarak tüm paydaşlara ışık tutmaya ve kamuyuna doğru ve güncel bilgiler aktarmaya gayret ediyoruz. Geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu yıl da IMI Conferences işbirliğiyle yaptığımız pazar araştırması, Türkiye çağrı merkezi sektörünün mevcut durumunu tüm gelişimi ile ortaya koyan ve gelecek ile ilgili öngörüleri gösteren en güncel ve kapsamlı tek araştırma olma özelliğini taşıyor. Araştırma sonuçlarının sektörümüzün gelişimine değer katacağına inanıyoruz.” dedi.

Araştırma sonuçlarına göre;  Türkiye’deki çağrı merkezi sayısının şu an yaklaşık 1.200 adet olduğu tahmin ediliyor. Yatırımların ise Ege, Marmara ve İç Anadolu başta olmak üzere Karadeniz, Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu’da yoğunlaşacağı düşünülüyor. Anadolu’nun birçok ilinde yapılan yeni yatırımlar sayesinde sektörümüz, bu illerin en büyük istihdam alanları, yatırımcılarımızda en büyük işverenleri haline geliyor.

2014 sonunda 80 bin çalışan

2007 yılından 2014 yılına kadar olan çağrı merkezi istihdam artışının da ayrıntılı olarak ifade edildiği araştırma verilerine göre; 2013 yılında 70.200 kişi olan Müşteri Temsilcisi sayısının % 14 artış göstererek 2014 yılı sonunda 80.000 kişiye ulaşacağı tahmin ediliyor. İstihdamın coğrafi olarak dağılımında ise; İstanbul % 42’lik pay ile listenin başında yer alırken, onu  % 8 ile Ankara, % 3 İzmir ile takip ediyor. Yüzde 47’lik bir bölüm ise diğer Anadolu’nun illerini kapsıyor.

Seat büyüklüğü 73 bin

Araştırma verilerine göre seat büyüklüğü ise geçtiğimiz yıla oranla yüzde 8 büyüme kaydederek 73.000’ e ulaştı. Toplam seat kapasitesinin % 28’ini telekomünikasyon sektörü oluşturmakta. Finans/ Sigortacılık sektörü % 22,1’lik oranla ikinci sırada yer alırken, Kamu sektörü ise % 8,7’lik oranla en çok seat kapasitesini kullanan üçüncü sektör konumunda bulunmakta.

Sektördeki Müşteri Temsilcilerinin yüzde 65’i kadın

Araştırmada, 2014 yılında da önceki yıllara benzer şekilde çağrı merkezlerinde çalışan Müşteri Temsilcilerinin çoğunluğunun kadın olduğu görülüyor ve % 65 kadın istihdamı ile çağrı merkezi sektörü kadınların ekonomiye dahil olmalarına katkı sağlamaya devam ediyor.

Sektör gençlerle büyüyor

2014 yılında da çağrı merkezlerinde çalışan Müşteri Temsilcilerinin yaş ortalaması gençlerin çağrı merkezi sektörünü tercih ettiğini gösterdi. Çalışanların % 44,5’i 21-24 yaş aralığında, % 26,7’si 25-29 yaş aralığında, % 14,6 30 yaş ve üzeri, % 14,2’si ise 18-20 yaş aralığında olduğu tespit edildi.

Araştırmanın verileri gösteriyor ki kamu ve tüketim sektörünün çağrı merkezi kullanım ihtiyaçları giderek artıyor.  E-devlet uygulamalarının gelişmesi ile birlikte vatandaşa daha yakın ve şeffaf yönetim anlayışına geçen kamu kurumları, çağrı merkezlerinden çok daha fazla istifade edecekler.