Çağrı merkezi sektörü “Ulusal Meslek Standartları”na kavuştu

Çağrı Merkezleri Derneği, sektörün gelişimi ve sağlıklı bir şekilde büyüyebilmesi için devletin ilgili kurumlarıyla yakın temas halinde çalışmalarını sürdürerek olumlu gelişmelere imza atmaya devam ediyor. Çağrı Merkezleri Derneği’nin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na bağlı olan Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) ile birlikte çağrı merkezi sektöründeki müşteri temsilcisi ve takım lideri meslekleri için hazırladığı “Ulusal Meslek Standartları” Resmi Gazete’de yayınlandı.

ÇMD Yönetim Kurulu Başkanı Metin Tarakçı, AB ülkelerinde ve ülkemizde pek çok sektörde hayata geçen meslek standartlarının uluslararası geçerliliği olacak şekilde belirlenmesinin hem çalışanlar hem de işverenler açısından oldukça faydalı sonuçlar doğuracağını belirtti. Ulusal Meslek Standartları’nın gençlerin çağrı merkezi işini meslek olarak algılamasına ve işverenlerin daha uygun eleman seçimi konularına çok önemli katkıları olacağına inandıklarını ifade etti. “Bu sayede, sektöre nitelikli ve sertifikalı çalışanlar kazandırmayı hedefliyoruz” dedi.

Ulusal Meslek Standartları işverenlere ve çalışanlara birçok avantaj sağlıyor

ÇMD Yönetim Kurulu Başkanı Metin Tarakçı, Ulusal Meslek Standartları’nın işverenler tarafındaki avantajlarını şu şekilde belirtti: “Ulusal Meslek Standartları’nın işverenler tarafındaki avantajları, istihdam edilecek kişide olması gereken bilgi ve becerilerin önceden bilinmesi, yanlış kişiyi istihdam ederek para ve zaman kaybetme riskini azaltacak olmasıdır. İşin gerektirdiği bilgi ve becerilere sahip, değişen koşullara ayak uydurabilen kişilerin istihdam edilmesi işverenin rekabet gücünü artırıyor. Ulusal Mesleki Yeterlilik Belgeleri’ne sahip nitelikli işgücü istihdamının yaygınlaştırılması ile kaliteli hizmet sunulması desteklenecek. Ek olarak, işverenler mesleki belgeye sahip işgörenleri istihdam etmeleri durumunda çeşitli teşviklerden de yararlanabilecekler. Bu teşviklerin başında, işveren için büyük önem taşıyan 6111 sayılı Torba Kanun çerçevesinde yaş, cinsiyet ve yasada yer alan diğer şartları sağladığı takdirde 12 aydan 54 aya varan sürelerde sigorta işveren payı desteği mevcut.”

Tarakçı, Ulusal Meslek Standartları’nın çalışanlar tarafındaki avantajlarını ise şu şekilde ifade etti: “Meslek standartları kişiye, bir işi başarıyla ve işveren tarafından kabul edilebilir ölçülerde yapabilmesi için sahip olması gereken bilgi ve becerilerin ve kullanması gereken ekipmanın neler olduğunu gösterecek. Meslek Standartları temel alınarak yapılan mesleki bilgi-beceri ölçme sınavı sonucunda alınan belge kişiye, bir işe başvururken sahip olduğu bilgi ve becerileri sergileme olanağı verecek. Mesleğe ait yetkinliklere sahip oldukları hem Türkiye içinde hem de uluslararası alanda kanıtlanmış olacak. Meslek Standartları kişiye, yeni bir iş öğrenme ya da iş değiştirme durumunda neleri öğrenmesi ve bilmesi, dolayısıyla kendini nasıl geliştirmesi gerektiğini de gösterecek.”